ホーム › フォーラム › ウイニングポスト8 2016 掲示板(テスト) › Το τετράδιο στο ράφι
このトピックには0件の返信が含まれ、1人の投稿者がいます。1 週、 6 日前に foolish372 さんが最後の更新を行いました。
-
投稿者投稿
-
foolish372Κάθομαι στο πάτωμα του σαλονιού, με μια κούτα γεμάτη παλιά χαρτιά στα γόνατα. Έξω βρέχει εδώ και ώρες, και η μυρωδιά της βροχής μπαίνει από το μισάνοιχτο παράθυρο. Ξεφυλλίζω τετράδια, λογαριασμούς, παλιές αποδείξεις — σκουπίδια, βασικά. Αλλά ξαφνικά το χέρι μου σταματάει πάνω σε ένα μπλε τετράδιο με σπιράλ. Το εξώφυλλο είναι φθαρμένο, με στρογγυλό λεκέ από καφέ στη γωνία. Και τότε θυμάμαι. Το είχα αφήσει εκεί πριν από τέσσερα χρόνια, όταν όλα ήταν λίγο διαφορετικά.
Ήμουν στο δεύτερο έτος της σχολής, έμενα σε μια γκαρσονιέρα που έτρεμε όποτε περνούσε τρένο από δίπλα, και το ψυγείο μου είχε μονίμως μισό λεμόνι και ένα κεσεδάκι γιαούρτι με ημερομηνία λήξης που είχε περάσει προ καιρού. Η υποτροφία είχε κοπεί, η δουλειά στο καφέ είχε βαρέσει διάλυση, και όλοι μου έλεγαν «μην ανησυχείς, όλα θα φτιάξουν». Ναι, καλά. Η αλήθεια είναι ότι έψαχνα απεγνωσμένα έναν τρόπο να βγάλω τα χρήματα για το δίδακτρο του επόμενου εξαμήνου, γιατί αν δεν τα κατέθετα ως τις 15 του μήνα, έχανα τη θέση μου για πάντα.
Ήταν ένα βράδυ Τετάρτης. Θυμάμαι ακριβώς τη σκηνή: είχα απλώσει όλα μου τα υπάρχοντα στο κρεβάτι — ένα λάπτοπ με κολλημένο πλήκτρο, ένα σχεδόν άδειο πορτοφόλι και ένα φλιτζάνι στιγμιαίος καφές που είχε πικρίσει. Ένας φίλος από το φροντιστήριο μου είχε πει ότι εδώ και μήνες έπαιζε σε ένα online καζίνο και ότι κάτι έβγαζε. «Όχι χρυσάφια», είπε, «αλλά μου φτάνει για τα εισιτήρια του λεωφορείου και για κανένα σουβλάκι». Εγώ ήμουν από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα λεφτά πέφτουν από τον ουρανό μόνο στα παραμύθια. Αλλά εκείνο το βράδυ, η λέξη «διδακτρα» ήταν πιο βαριά από την αξιοπρέπειά μου. Έψαξα λοιπόν το site. Δεν είχε εφαρμογή, ούτε καν σωστή σελίδα που να φορτώνει από το κινητό. Κάπου στο ίδιο βράδυ βρήκα ότι η καλύτερη λύση ήταν να ακολουθήσω το vavada mirror link που είχε ανεβάσει ένας τύπος σε ένα φόρουμ με οδηγίες για το πώς να ξεγελάσεις το γεωγραφικό αποκλεισμό. Το δοκίμασα, δούλεψε, και αυτό ήταν το πρώτο βήμα σε μια περίεργη, αλλά τελικά ζεστή, περιπέτεια.
Δεν θέλω να σε παραπλανήσω. Δεν κέρδισα κάνα τζακ ποτ. Ούτε καν σε φάση τύπου «κάρφωσε πέντε μπαρούτια και έγινα πλούσιος». Τα πράγματα ήταν πολύ πιο συνηθισμένα. Την πρώτη εβδομάδα έβαλα είκοσι ευρώ, αυτά που περίσσευαν από το ρεύμα. Έπαιξα στοιχηματάκια, λίγο ρουλέτα, ένα φρουτάκι που το έλεγαν «Κλεοπάτρα», αν θυμάμαι καλά. Κι έτσι, βράδυ με βράδυ, άρχισα να βγάζω κάτι ψιλά. Μια μέρα κέρδισα οκτώ ευρώ, την άλλη δεκαπέντε, την Παρασκευή είχα φτάσει στα σαράντα δύο. Όχι κάτι σπουδαίο, αλλά για μένα ήταν τεράστιο. Θυμάμαι ότι το σημείωνα στο μπλε τετράδιο. Ένα μικρό κατάστιχο με νούμερα, στήλες, βλακείες του τύπου «είσοδος: 5, έξοδος: 0, σχόλιο: μην ξαναπαίξεις μετά τις 3 το πρωί». Το τετράδιο γέμισε. Και μαζί γέμισε και το βάζο με τα ρέστα στην κουζίνα. Ποτέ δεν το σκέφτηκα ως «σοβαρό εισόδημα». Το έβλεπα ως ένα είδος προσωρινής ανακούφισης. Μια βαλβίδα ασφαλείας. Και κυρίως, ως ένα παιχνίδι με όρια που εγώ έβαζα. Αυτό είναι το μυστικό που έμαθα με τον δύσκολο αλλά όχι επώδυνο τρόπο: το όριο είναι το παν. Μόλις το καταλάβεις, ο ενθουσιασμός παραμένει, χωρίς όμως το αίσθημα ότι πέφτεις σε γκρεμό.
Τους επόμενους μήνες αυτό το τετράδιο έγινε ο καλύτερός μου σύντροφος. Κάθε βράδυ, μετά το διάβασμα και πριν κοιμηθώ, άνοιγα το λάπτοπ και έβαζα ένα συγκεκριμένο ποσό, συνήθως μικρό. Δεν είχα ρουτίνα με την έννοια των κεριών και της μουσικής. Απλώς, ένα συναίσθημα περιέργειας. Θυμάμαι ότι μου άρεσε να παρακολουθώ πώς αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι όταν τα χρήματα είναι εικονικά. Στην αρχή φοβόμουν, μετά αδιαφορούσα, μετά γελούσα με τα λάθη μου. Τα κέρδη ήταν μικρά, αλλά ήταν δικά μου. Και το σημαντικότερο: το τελευταίο εξάμηνο της σχολής, το δίδακτρο πληρώθηκε. Όχι ολόκληρο από το παιχνίδι — μην τρελαθούμε. Αλλά ένα μέρος του, με δικά μου λεφτά που έβγαλα μέσα από εκείνες τις νύχτες μπροστά στην οθόνη. Αυτό το συναίσθημα δεν έχει τιμή. Η ανακούφιση που νιώθεις όταν πατάς «πληρωμή» και ξέρεις ότι δεν χρωστάς σε κανέναν. Αυτό το είδος ελευθερίας.
Κοιτάω τώρα το τετράδιο στα χέρια μου. Έχει σκόνη, μυρίζει παλιό χαρτί. Το ανοίγω σε μια τυχαία σελίδα. Υπάρχει μια σημείωση: «11 Φεβρουαρίου, κέρδος 3,20€. Αγόρασα δύο πίτες για άσκηση. Νιώθω πλούσια.» Γελάω δυνατά. Αυτή είναι η ιστορία, κυρίες και κύριοι. Δεν είναι ιστορία εξάρτησης, ούτε ιστορία απληστίας. Είναι μια ιστορία για το πώς ένας άνθρωπος βρήκε έναν προσωρινό σύμμαχο εκεί που κανείς δεν σκέφτεται να τον ψάξει. Η ισορροπία ήταν το παν. Και όταν έφτασε η στιγμή να σταματήσω, το σταμάτησα. Όχι γιατί έχασα, αλλά γιατί είχε βρει τον σκοπό του. Το τετράδιο έμεινε στο ράφι, μαζί με τα υπόλοιπα ψιλοπράγματα της ζωής μου. Αλλά κάθε φορά που το βλέπω, μου θυμίζει ότι οι πιο απίθανες λύσεις έρχονται από το πουθενά. Και ότι ναι, υπάρχουν στιγμές που ακόμα και ένα τυχαίο βράδυ της Τετάρτης σε οδηγεί σε έναν δρόμο που δεν είχες προγραμματίσει. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Ίσα ίσα, χαμογελάω που εκείνο το παράτολμο δεκαεννιάχρονο κορίτσι βρήκε τρόπο να σταθεί στα πόδια της. Αυτό το τετράδιο δεν αξίζει να πεταχτεί. Θα το κρατήσω. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα που με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα.
-
投稿者投稿